Pruneh - Tanker utenfor A4

Forside Artikler Prosjekter Tema Om PRune

Utenfor A4

Mye av livet har jeg av mange grunner levd utenfor A4-verdenen. Dette nettstedet forteller om meg, min bakgrunn, tanker og interesser.

Om PRune

Mann, 1958-modell. Utdannet elektroingeniør i 1982, og har arbeidet som forskningsingeniør og produktutvikler i elektronikk & data fram til 2001. Mine arbeidsplasser har vært alt fra Norges største produsenter og forskningsinstitutter, ned til mindre private bedrifter og hjelpemiddelsentraler.

Naturen har testet sine løsninger gjennom milliarder av år, og vi har mye å lære av den. Et nøkkelprinsipp for naturen er gjenbruk av energi, løsninger og materiell. Det samme har også vært bærende for meg gjennom livet.

I motsetning til mange andre som studerer tema, kommer mitt engasjement fra en medfødt muskelsykdom (MC) → som kan skape livsfarlige situasjoner om jeg ikke er forsiktig med hvordan jeg beveger meg, bruker kroppen og kreftene.

Vi er alle unike, og litt forskjellige med våre ulikheter. Hos meg er musklene ustabile og låser seg i kramper om de ikke holdes aktive. Samme sykdom som for Fainting goat→, hvor kroppen oppfører seg litt som ved trylleformelen Petrificus Totalus i Harry Potter→.

I det ene øyeblikket er vi helt normale, for så plutselig fryse til en saltstøtte som faller over ende. Skjønner at det ser helt sprøtt ut! En besvimer ikke, selv om det kan se slik ut. Vi er hele tiden ved full bevissthet. Det er bare musklene som plutselig låser seg! Kanskje det er av folk som meg at J.K. Rowling→ fikk ideen til trylleformelen!? Sikkert ikke, men jeg liker tanken.

Dette gjør at jeg hele tiden må vite hva som virker. Hvilke muskler som er startet opp, og hvilke som sover. Jeg må gjenbruke energi og bevegelse, samt kompensere når noe låser seg. Dette kan sees på som en sterk funksjonsnedsettelse, men også være en stor fordel, siden det gir en unik trening og forståelse av kroppens motoriske oppbygging og funksjon. - Joda, jeg liker å snakke om kropp...

Siden jeg lett kan miste balansen, må jeg alltid være på vakt når jeg er sammen med andre. Livets harde skole har trent meg i å lese og forutsi andres bevegelser, før jeg blir dyttet overende av andres tankeløshet eller impulsivitet - prøve unngå å våkne opp på legevakten...

Alt dette har gitt meg en god innsikt og forståelse i hvordan få mest mulig ut av lite ved å være smart. Min utdanning og trening som elektroingeniør, forsker og produktutvikler har i tillegg gitt meg god forståelse av samspillet menneske - maskin.

For snart 30 år siden utviklet jeg bredbånd for hjemmebruk i Norden. Kort sagt bidro jeg til å bringe Internett inn i stua til alle her nord - på godt og vondt... Trist at de som lager nettbrett, smarttelefoner og PC'er ikke har fulgt opp med tilstrekkelig sikkerhet og beskyttelse.

Gjennom mitt arbeid med noen av de mest avanserte hjelpemidler→ som finnes, men også som pleiepasient, har jeg sett mange triste sider ved ulike deler av helsevesen OG arbeidsliv. Mang en gang har jeg tenkt at det må finnes bedre måter å leve livet på for alle - uansett funksjonsnivå!

Siden starten av 2000-tallet har jeg derfor reist rundt i Europa og sett hvordan vi kan bygge bedre og smartere samfunn. Med alle, for alle!

Hver dag er starten på resten av livet. Hva vi gjør idag, kan prege oss for mange år fremover. En skal jo ta vare på livets mange ulike erfaringer. Men om en ser seg for mye tilbake, faller en fort ned i et hull. OG er en nede i et hull, må en slutte å grave. Ellers kan alt rase, og du går glipp av alt det vakre som skjer rundt deg - og kanskje resten av livet?

Gjennom disse nettsidene ønsker jeg å dele litt av mine observasjoner og tanker fra et langt liv utenfor A4.

PRune - 6. januar, 2022

Lykkelig er den som lærer av andres feil!

--oOo--

SED-Made
Manuelt laget i teksteditor.
Fri for annonser, reklame, automatikk-takk, mm

Tema