Ressursbasert økonomi har som fokus å bruke og utvikle ressurser som allerede finnes.
På samme måte er det bedre å utvikle en positive holdning til egen kropp og glede seg over funksjonalitet en har, enn å irritere seg over eventuelle mangler...
– for mangler har vi alle nok av. For eksempel vil fuglene mene vi mangler vinger, og fiskene sier vi trenger gjeller og svømmefinner… ;-)
15. oktober 2013 av PRune -oppdaterte lenker pr desember 2021
Hjelp-til-selvhjelp for å styrke egen bevegelighet, velvære, trivsel og helse.
Vi alle unike, og litt forskjellige med alle våre særegenheter. Hos meg er alle viljestyrte muskler ustabile og låser seg i kramper om det er mer enn 10-15 minutter siden sist de ble aktivert. Dette gjør at jeg hele tiden må holde oversikt over hvilke muskler som er varmet opp og kan brukes, samt at jeg må bruke kompenserende teknikker når noen muskler låser seg. Dette kan sees på som et irritasjonsmoment og en sterk funksjonshemning, men også som en stor fordel siden det gir en unik og god innsikt i kroppens motoriske oppbygging og funksjon.
Rullesteindans gir god øving av refleks og balanse :-)
Selvfølgelig blir det litt spesielt å ha seg selv og egen kropp som studieobjekt, men det er lærerikt og gir overraskende innsikt. Alt vi omgås daglig blir så lett selvfølgelig og usynlig, så også vår egen kropp. Synd i grunnen, siden vi bare har en kropp, og den skal vare hele livet ut. Vel, det gjør den jo uansett, men det et opp til oss sjøl å bestemme hva slags livskvalitet vi gir oss selv gjennom hvordan vi behandler oss selv...
Studer kroppen slik den er skapt fra naturens side; avkledd og naken foran speilet uten å gjemme den bak menneskeskapte tekstiler. Rør på armer og ben. Se og kjenn hvordan musklene arbeider under huden når du vrir og bøyer deg. Følg med på pusten og kjenn etter spenninger og smerter. Merker du at det strammer så forsøk og tøy litt forsiktig mens du vrir litt på musklene som strammer..
Det er mange ulike muskelgrupper som styrer en bevegelse og en muskelgruppe kan delta i mange ulike bevegelser, på ulik måte. For eksempel bruker vi helt andre muskelgrupper når vi går i bakker som når vi går på flater.
En ting er å studere det fysiske, men også det psykiske er viktig.
Konsentrer deg om de indre følelsene og opplevelsene. Tren opp en indre oppmerksomhet. Om en går bare for å få mosjon og vil ha det overstått, blir ikke resultatet det samme: Men se på himmelen, på sjøen, de fine trærne og gå uten å stramme nakken eller bite tennene sammen. Vær tilstede i øyeblikket og gå med lett hjerte uten å kverne på problemer – lev her og nå. Kjenn på de herlige luktene, føl den glade og frie følelsen – at ingenting haster, stille og rolig.
Undersøkelser har vist at det egentlig er få som synes det er
gøy å trene på treningssenter. De aller fleste synes det er et ork
å komme seg på trening, at det er kjedelig i løpet av timen, men «
det er deilig etterpå…». Dette er trist og urovekkende siden
kroppen vår er konstruert for bevegelse. For eksempel sørger
hjertet bare for en brøkdel av sirkulasjonen i kroppen, resten
skaffes gjennom (pumpe)bevegelser som andre muskler skaper når vi
rører på oss. Bare ved å bevege kroppen kan vi sørge for en god
og riktig sirkulasjon av nødvendige stoffer og avfallsprodukter. I
tillegg har en funnet at muskler i arbeid utskiller stoffer som er
viktige for andre organer. Kroppen har også den unike egenskap at
alt som brukes blir stimulert til vekst og styrke, mens det som ikke
blir bruk svinner hen og forsvinner…
Når en skal lage sitt treningsprogram, er det viktig å la kropp bestemme fart og bevegelser. I begynnelsen kan det være viktig å unngå musikk og annet som trekker oppmerksomheten vekk fra det kroppen forteller og ønsker. Fokuser på det kroppen sier er OK og følg egen rytme.
Gode huskeregler er å skape bevegelser rundt føttene, knærne, hoftene og skuldre/nakke i retningene: høyre, venstre, bak, frem. Sørg for mangfold i bevegelsene, veksle mellom belastning, avslapning og utstrekning. Belastning av en muskelgruppe kan gi utstrekning av en annen. Begynn i det små og la bevegelsene spre seg utover som ringer i vannet. Bruk myke, rolige og sirkulære bevegelser.
Tenk på stener som ruller, tang i vann, trær i vind og flammer rundt vedkubbene. Varier rytme & tempo. Bruk kropp, armer og ben som vekter, men sørg for å opprettholde balansen. Unngå raske og brå bevegelser som i naturen ofte henger sammen med at noe går i stykker… :-(
Kroppen har en enorm tilpasningsdyktighet, men må forberedes på endringer. Det beste er en balansert blanding av utholdenhetsøvelser, kroppskontroll og styrketrening kombinert med psykiske utfordringer. øvelser kan fort bli kjedelige i seg selv, så flett dem inn i hverdagslige gjøremål. Nytt ventetid og pauser til å bruke objektene du har rundt deg. I tillegg kan du kombinere gjøremål:
balansetrening mens en pusser tennene, lager mat
trapper, benker, stoler, skap, dørkarmer gir fin utstrekning og styrke mens en venter
En sier en skal være forsiktig med tøyning etter trening, at sliten muskulatur kan skades ved tøyning, samt at tøyning ikke tar bort stivheten og sårheten i muskulaturen. MEN jeg har funnet at skader ved muskel strekk kan motarbeides ved en fortsatt, forsiktig beveger muskelen (og ikke unngår bruk som en lett vil gjøre)! Mange ganger har jeg nå på denne måten klart å «danse» vekk muskelstrekk som tidligere kunne sitte i mange dager. Jeg har fundert mye på dette og kommet til at selve skaden ved en muskelstrekk ikke kommer i forbindelse med selve muskelstrekken, men ved at strekken får skadd muskel til å knyte seg og hindre sirkulasjon. En forsiktig tøyning opprettholder sirkulasjonen samt får muskelen til å slappe av og forhindrer skaden å spre seg! Teorien er bekreftet av fysioterapeuter og massører jeg kjenner.
– Det aller viktigste etter aktiviteten er å hvile, for å få bort melkesyren, få i seg nok sukkerholdig drikke (karbohydrater i flytende form) og innta karbohydrater i form av mat. MEN, viktig og opprettholde saltbalansen så vær forsiktig med vanninntak. De fleste som bryter i maraton har drukket for mye vann!
Fokuser på glede og mestring. Forandring fryder, så unngå spesialisering. Søk heller mangfold der du kombinerer flest mulig bevegelser og trener fleksibilitet. Det er gøy å finne på bevegelser selv og følge intuisjon, humør og innfall. Men begynn i det små, med små endringer (small and slow is beautiful). Ingen mennesker er like, i tillegg varierer dagsform og behov så alle bør finne metoder som passer dem selv, og ikke minst sørge for at de har det moro mens de trener. Først og fremst å skape balanse mellom kropp og sjel så tenk på mentalt vekselbruk. Avslutt med avslapning og meditasjon.
Mykere treningsformer som yoga-baserte pusteøvelser og tai chi-bevegelser har etterhvert erstattet Aerobic og utholdenhetstrening. Men skal man ha full pakke, må man ta en helt ny filosofi basert på østens urgamle visdom med på kjøpet, skape velvære som omfatter både kropp og sinn.
Elever lærer mer i alle fag når de får bevege seg Onsdag 17. februar 2021 Lærere og politikere tenker alt for snevert om aktivitet i skolen, mener forsker. Mer bevegelse i undervisningen kan gjøre at elevene lærer veldig mye bedre. Les mer:
Inaktivitet er vår tids tause morder Torsdag 12. november 2020 Menneskekroppen er skapt for bevegelse, og det vi ikke bruker, det mister vi, sier Bergland. - Use it or loose it. Til slutt kan det bli vanskelig å gjøre hverdagslige ting som å gå i trapper og gå til butikken. Du blir mer og mer avhengig av hjelp fra andre, og i verste fall ender du opp med å bli institusjonsbeboer. Blir mer ensomme! Les mer:
Trening på balanse kan hjelpe mot angst Fredag 09. oktober 2020 øvelser i bevegelse og balanse kan være like effektivt som å gå i terapi. Les mer:
Hjernen styrkes når vi er i bevegelse Fredag 14. august 2020 Fysisk aktivitet har vist seg å bety mye for hjernene våre. Men hvordan påvirker trening hjernen – og hvor mye må du trene for å få effekt? – Det er utrolig komplisert, dette å røre på seg, medgir hjerneforsker. Les mer:
Verdens unge beveger seg altfor lite Fredag 22. november 2019 Bare en av fem unge oppfyller Verdens helseorganisasjons råd om fysisk aktivitet, ifølge en studie fra 146 land. Les mer:
Norske anbefalinger for fysisk aktivitet bør endres, mener forskere Mandag 23. september 2019 Storbritannia har droppet rådet om at fysisk aktivitet bør pågå i minst ti minutter for å gi effekt. Nå bør Norge gjøre det samme, mener forskere. Les mer:
Hadde fysisk aktivitet vært en pille, ville alle tatt den Tirsdag 18. september 2018 På tross av alt vi vet om hvor viktig fysisk aktivitet er for helsen vår, så velger 75 prosent av den norske befolkning å enten være helt inaktive eller ikke aktive nok til å få en helsegevinst. Dette er jo et kjempeparadoks! sier hjerneforsker. Les mer:
Så mye trening må til for å skjerpe hjernen Søndag 10. juni 2018 Og ifølge studien som nylig ble publisert i Neurology Clinical Practice, mener forskerne å ha funnet fasit for hvor mye som må til, hvis målet bare er å forbedre mentale evner. Det er ikke nytt at fysisk trening er bra for hjernen. Allerede for 15 år siden fant forskerne ut at trening trimmer hjernen. Les mer:
Et treningstilbud for eldre burde være minstekrav Torsdag 11. januar 2018 Eksempler på slike aktiviteter er felles turer, bevegelse til musikk (stående for dem som kan) og dans. 4. Oppmuntre pårørende og besøkende til å være fysisk aktive med beboeren. 5. La beboerne få forsøke å reise seg opp av stolen ved egen hjelp. Ikke trill de eldre i rullestolen for at det skal gå fort. Les mer:
Eldre pasienter med demens bør gå mer Torsdag 19. oktober 2017 Eldre som har god balanse, muskelstyrke og mobilitet er mindre rammet av depresjon, viser ny studie. Les mer:
Beveger vi oss mindre enn før? Torsdag 04. februar 2016 Det er nærmest blitt en sannhet at vi beveget oss mye mer på 1970- og 1980-tallet enn i dag. Men den vitenskapelige dokumentasjonen er slett ikke like skråsikker. Les mer:
Fysisk aktivitet reduserer dødsrisiko Tirsdag 19. januar 2016 Jo mer en kvinne med brystkreft er fysisk aktiv, jo mindre blir risikoen for å dø for tidlig. Les mer:
I bedre form med aktivitetsprogram på nett Tirsdag 28. april 2015 De var interessert i å være i bevegelse, men de trengte informasjon, støtte og hjelp til motivasjon, sier Riiser. - Mange synes det er gøy å være i fysisk aktivitet. Samtidig kan de opplever at voksne er redde for å stille krav og har problemer med å snakke om vekt. Les mer:
Kan og vil, men passer ikke inn Mandag 03. juni 2013 Barn og unge med fysisk funksjonshemning vil være fysisk aktive. Dessverre erfarer mange at deres ressurser og kompetanse ikke blir verdsatt i gymtimene. Les mer:
Gå og bli smart Torsdag 14. juni 2012 Ikke bare kroppen din lider når du sitter stille. Hjernen din fungerer også mye dårligere. Les mer:
Trening bra for benskjøre Søndag 05. desember 2010 Trening kombinert med helseundervisning gir benskjøre bedre balanse, bevegelse og – ikke minst – økt livskvalitet og velvære. Les mer:
Mye å hente med trening på sykehjem Onsdag 22. september 2010 Bevegelse gir også en opplevelse av selvstendighet og er bra for selvbildet, sier hun. Et grunnleggende behov. Bergland er opptatt av at det må investeres mer i skrøpelige mennesker. Aktivitet er et grunnleggende behov, inaktivitet er kort og godt å påføre eldre sykdom. Les mer:
Sunn kropp gir sunn sjel Fredag 28. november 2008 Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unngår psykiske lidelser. Les mer:
Hvordan få folk i bevegelse Fredag 07. desember 2007 Enkle tiltak som trim- og gågrupper, merket folkesti og plakat med oppfordring om å ta trapp istedenfor heis, fikk folk til å bevege seg mer på Romsås. Les mer:
Ny vri på magetreningen Mandag 08. oktober 2007 Til nå har det vært vanlig å trene magemusklene i liggende eller sittende posisjon. Men vanligvis bruker vi disse musklene når vi står. Kan trening i stående posisjon gi bedre resultater? Les mer:
Født til å være i bevegelse Onsdag 06. september 2006 Mye fysisk aktivitet, lek i ulike omgivelser og allsidig bruk av kroppen i alderen null til tre år gjør barna tryggere, mer sosiale og gir dem bedre motoriske ferdigheter. En ny lærebok om småbarns kroppslige verden skal lære førskolelærerne å legge til rette for fysisk aktivitet i barnehagen. Les mer:
Gå deg frisk! Søndag 26. september 2004 En rekke nye undersøkelser hevder at det er store helsemessige gevinster å hente hvis du bare går deg en tur. Les mer:
Trening trimmer hjernen 05. februar 2003 Trening trimmer hjernen Vi mennesker har det med å trene mindre og mindre, jo eldre vi blir. Men forskning viser at det kanskje er smartere å gjøre det omvendt. Det blir man nemlig klok av. Les mer:
Det jeg hører, glemmer
jeg. Det jeg ser, husker jeg. Det jeg gjør, forstår jeg
Konfucius 551-479 f.Kr
--oOo--
Text-Made Manuelt laget i teksteditor. Fri for annonser, reklame, automatikk-takk, mm
-